חזרה

סילבוס

מספר קורס 0680-3293-01
שם הקורס ?הנשק היחיד העומד לרשותי?: היסטריה והתנגדות נשית
יחידה אקדמית הפקולטה למדעי הרוח ע"ש לסטר וסאלי אנטין -
ספרות
מרצה ד"ר חן אדלסבורגצרו קשר
צור קשר דוא"ל: chenedel@tauex.tau.ac.il
שעות קבלה בתאום מראשבניין: רוזנברג -יהדות וארכיאולוגיה , חדר: 3
אופן ההוראה שיעור
שעות סמסטריאליות 2
סמסטר א' תשפ"ב
יום ב
שעות 16:00-18:00
בניין גילמן מדעי הרוח
חדר 277
אין סילבוס

תוכן הקורס ומטרתו

מאז הבנתו של פרויד את ההיסטריה כביטוי פיזיולוגי לבעיה נפשית, היא הומשגה שוב ושוב על ידי הוגים והוגות שניסו להבין את התופעה החמקמקה הזו. ההיסטריה נקשרה באופן מסורתי לנשים ולנשיות, ושמה ניתן לה בעקבות המילה היוונית 'היסטרה' שפירושה רחם. תיאורטיקניות פמיניסטיות פירשו את ההיסטריה כהתנגדות נשית לדיכוי, ואת הכתיבה ההיסטרית כפוטנציאל לבריאת לשון מהפכנית. הוגים אחרים עמדו על המאפיינים המבניים של ההיסטריה ועל הקשר שלה לתשוקה ולאהבה. ההיסטריה נעלמה בינתיים מעולם ההגדרות הפסיכיאטריות, אך נוכחותה מורגשת עד היום במרחב התרבותי, וביתר שאת בשדה הספרות. מה מושך יוצרות ויוצרים אל דמויות של נשים היסטריות? מה הופך טקסט להיסטרי? כיצד קשורה ההיסטריה לתרבות הישראלית ולתפיסות המגדריות שלה?
הקורס יעסוק בתיאוריות שונות של היסטריה ובאפשרויות הקריאה בטקסט הספרותי שהן פותחות בפנינו. נקרא טקסטים של זיגמונד פרויד ויוזף ברויר, הלן סיקסו וקתרין קלמנט, כריסטופר בולאס, אדריאן ריץ', ז'ורז' דידי-הוברמן, מלאדן דולאר ואחרים; ומיצירותיהם של סילביה פלאת', ג. ד. סלינג'ר, שרלוט פרקינס-גילמן, אורלי קסטל-בלום, לאה איני, עמליה כהנא-כרמון, ועוד.

דרישות הקורס: חובת נוכחות והשתתפות, קריאת יצירות ומאמרים במהלך הסמסטר. הציון ינתן על בסיס עבודה שתוגש במועד ההגשה האוניברסיטאי.



הסילבוס המפורט מפורסם לתלמידי הקורס בלבד
מטלות הקורס

עבודת בית

ייתכנו מטלות נוספות
רשימת המטלות המלאה תופיע בסילבוס המפורט של הקורס.

דרישות קדם ספציפיות בקורס בהתאם לתוכנית הלימודים הנלמדת,
מופיעות בדף הידיעון של התוכנית



tau logohourglass00:00