חזרה

סילבוס

מספר קורס 0671-2331-01
שם הקורס ארכיאובוטניקה: שרידי צמחים ברקורד הארכיאולוגי
יחידה אקדמית הפקולטה למדעי הרוח ע"ש לסטר וסאלי אנטין -
ארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום
מרצה פרופ' דפנה לנגוטצרו קשר
צור קשר דוא"ל: langgut@tauex.tau.ac.il
שעות קבלה בתאום מראשבניין: גילמן מדעי הרוח , חדר: 121
אופן ההוראה שיעור
שעות סמסטריאליות 2
סמסטר ב' תשפ"ב
יום ב
שעות 14:00-16:00
בניין גילמן מדעי הרוח
חדר 220
אין סילבוס

תוכן הקורס ומטרתו

מטרת הקורס היא לעמוד על הקשר בין הצמחים לתרבותו ואורחות חייו של האדם בתקופות קדומות. בתחילת הקורס נכיר את חבלי הצומח העיקריים באזורינו ואת הגורמים הקובעים את סוגי הצמחיה.
נכיר את מגוון סוגי השרידים הבוטאניים באתרים ארכיאולוגיים, אופן דיגומם במהלך החפירה, שיטות לזיהויים במעבדה ותרומתם למחקר הארכיאולוגי. נלמד את העקרונות העיקריים, היתרונות והמגבלות של המתודות הבאות: זיהוי שרידי עצים וחומר מפוחם, חקר גרגרי אבקה של צמחים (פלינולוגיה), זיהוי זרעים, זיהוי פיטוליטים, סיבים ועוד.
נעמוד על משמעות הממצא הבוטאני באתר - כלכלה ודיאטה, מסחר, בנייה, פולחן וקביעת השימושים של מתקנים וכלים שונים. משמעות הממצא הבוטאני במרחב - שיחזור תנאי הסובב והאקלים באמצעות שחזור הצומח, שיחזור אסטרטגיות קיום והיקפן (כגון חקלאות ורעייה).
שימור כלים בוטאניים שנמצאו בחפירות. ארכיאובוטאניקה בים (מסחר ימי: יבוא-יצוא צמחים בעולם העתיק, עצים המשמשים לבניית כלי השייט וטכנולוגיות ייצור).
במהלך הקורס נכיר את סיפורם של אתרים מדרום הלבנט בעלי שימור יוצא דופן של ממצאים בוטאניים (למשל ? האתר האשלי גשר בנות יעקב, מחנה דייגים-ציידים-לקטים אפי-פליאוליתי אוהל II, האתרים הטבועים בחוף הכרמל, מערות מדבר יהודה). כן נלמד על שימור ממצא ארכיאובוטאני באתרים ותלים, אופן הדיגום הרצוי, אופן ההשוואה בין תקופות שונות בתל, דרכי השוואה בין אזורי פעילות שונים מפאזה בו זמנית ושחזור סביבת התל לאור הממצא הבוטאני.



הסילבוס המפורט מפורסם לתלמידי הקורס בלבד
מטלות הקורס

בחינת בית

ייתכנו מטלות נוספות
רשימת המטלות המלאה תופיע בסילבוס המפורט של הקורס.

דרישות קדם ספציפיות בקורס בהתאם לתוכנית הלימודים הנלמדת,
מופיעות בדף הידיעון של התוכנית



tau logohourglass00:00